بحران غرب دزفول 1352/11/21

ساخت وبلاگ

درواقع، اختلاف‌های مرزی بین دو کشور عراق بعد از عثمانی و ایران بعد از قاجاریه با فرازونشیب ادامه یافت و در مواقعی حتی به لشکرکشی دو کشور و تقویت نیروهای نظامی در مرزها و گاهی علاوه بر تبادل آتش، به درگیری نیروهای نظامی آنها نیز انجامید. از سال 1348 به بعد واحدهای نظامی و شبه نظامی ایران در مواضع و سنگرهای این منطقه، به‌طور دائم استقرار داشتند. درطول این دوره زمانی حوادث مهمی رخ نداده بود. اختلافات دو کشور در دوره پهلوی دوم در سال 1352 به اوج خود رسید. در جریان این اختلاف‌ها، گفت‌و‌گوهای سیاسی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی میان دو کشور با فرازونشیب دنبال و عراق در مهرماه 1352 تقاضا کرد روابط سیاسی مجدد برقرار شود و در اواخر همین سال سفرای بین دو کشور مبادله شدند.با وجود برقراری روابط دیپلماتیک و استقرار سفرای دو کشور در سفارتخانه‌ها، نیروهای عراقی در بهمن ماه 1352 در حرکتی کاملاً غافلگیرکننده به مواضع نیروهای ایرانی در تپه‌های اطراف ارتفاع 343 واقع در منطقه مهران یورش بردند.

در سحرگاه یکشنبه 21 بهمن‌ماه 1352 عراق جرأت حمله‌ای تمام‌عیار به خاک ایران با هدف اشغال سریع استان خوزستان را یافت. درگیری سنگینی بین قوای عراقی و نیروهای مرزی ایران که غافلگیر شده بودند صورت گرفت. تیپ نیروهای زمینی دزفول که از 2 لشگر زرهی خوزستان نیروی زمینی ارتش ایران تشکیل شده بود توان مقابله با نیروهای مهاجم با تسلیحات پیشرفته را نداشت ؛ ابتدا نیروهای مواضع مقدم ایران غافلگیر شدند به طوری که تعدادی از افراد گروهان دلاوران شهید شدند و تعدادی دیگر مواضع را ترک کرده و ناگزیر به عقب‌نشینی به دزفول گردیدند.

بعد از کشف حمله، بالگردهای آپاچی گردان هوانیروز و فانتوم‌های پایگاه ششم شکاری بوشهر وارد میدان شدند و در پی آنها لشگر 1 و 2 زرهی نیروی زمینی ارتش ایران از اهواز خود را به صحنه‌ی کارزار رساندند و نبرد سختی بین نیروهای مدافع ایرانی و نیروهای مهاجم عراقی درگرفت که دوازده ساعت به‌طول انجامید. سرانجام، این درگیری که تا آن زمان شدیدترین زد و خورد مرزی تلقی می‌شد، با عقب راندن نیروهای عراقی که فقط جسد 26 نفر از آنان در خاک ایران جا ماند به داخل خاک عراق کشیده شد و بخشی از خاک عراق به وسعت پنج کیلومتر مربع را به تصرف خویش درآوردند.

ساعت 9 بامداد به وقت ایران، نماینده‌ی عراق در سازمان ملل متحد در پیامی اضطراری به دبیرخانه‌ی شورای امنیت سازمان ملل ــ خارج از وقت ــ شکایتی را با این عنوان مطرح کرد: «حمله‌ی گسترده نیروهای زمینی و هوایی ارتش ایران و اشغال پنج کیلومتر مربع از خاک عراق»!

در این درگیری خونین که منجر به کشته شدن 30 نفر از ایران و 26 کشته از عراق شد عراقیها تنها با ذکر و اعلام اینکه عراقی ها در خاک عراق کشته شده اند اجساد را می خواستند وگرنه نه؛ با صدور قطعنامه 348 مبتنی بر اعلام آتش بس،عقب نشینی طرفین،اجتناب از هر گرنه عمل خصمانه و از سرگیر مذاکرات هیات حقیقت یاب سازمان ملل در ایران حاضر شده و با عقب نشینی نیروها به پشت مرزهای سیاسی و نصب نقشه جدید توسط فرماندهان نظامی در صبحگاهان ، هیات سازمان ملل با تکیه بر آن عراق را متجاوز شناخت.

جان‌باختگان سرافراز دزفولی نیروی زمینی ارتش ایران در گورستان تازه‌بنیادِ معصوم‌آباد به خاک سپرده شده که بعدها با دفن شهدای انقلاب و جنگ 8 ساله‌ی تحمیلی به شهیدآباد تغییر نام پیدا کرد. هنوز می‌توان نام شش تن از شهیدان آن سحرگاه خونین را در قطعه‌ی 4 ردیف 15 این گورستان یافت و به روان پاک‌شان درودی فرستاد: مجید کاظمی‌زاده (28/06/1328)، جلیل قدیمی (22/11/1331)، ابراهیم سوادکوهی (01/02/1332)، حسین نقدی (03/07/1330)، سلیمانی (07/07/1332) و محمدعلی سلطانی (02/11/1332)

و اما شایعات این واقعه:

* از دی تا اسفند ۱۳۵۲ نبردهای جدی میان ایران و عراق روی داد که درگیری ۲۱ بهمن ۵۲ بزرگترین آنها بود و روزهای بعد ادامه یافت.درگیری در ۳ ساعت به اتمام نرسید و ایران به تقابل زمینی با متجاوزین بسنده کرد. داستان پرواز افسانه ارتشبد خاتمی صحت ندارد؛هیچ درگیری در جزایر ۳ گانه گزارش نشده و درگیری ۲۱ بهمن در حوالی رضا آباد در استان ایلام رخ داد، نه خوزستان یا هرمزگان!

*شاه تنها ۲ سفر در سالهای ۱۳۳۵ و ۱۳۴۴ به شوروی داشت و در سال ۵۲ و بروز درگیری مرزی در مسکو نبود!

*در زمان این نبرد، رئیس جمهور عراق احمد حسن البکر بود، نه صدام! صدام با کودتا علیه او در ۱۹۷۹ به قدرت رسید.

* بصره یا هیچ شهر دیگری در آن نبردها توسط ایران اشغال نشد! دولت عراق تنها ایران را متهم به ورود ۳ مایلی به داخل خاک عراق نمود

* ارتشبد بهرام آریانا در اردیبهشت ۱۳۴۸ از ریاست ستاد ارتش برکنار و در تیرماه همان سال بازنشسته شد! در سال ۵۲ ازهاری ریاست ستاد ارتش بود.

#اختلافات_مرزی

#دفاع

#تجزیه_تحلیل_جنگ

#آسیب_شناسی

#ایران

#عراق

https://t.me/safeer59

http://safeer.blogfa.com/

سفیر...
ما را در سایت سفیر دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 6safeer4 بازدید : 69 تاريخ : دوشنبه 4 ارديبهشت 1402 ساعت: 20:12